Affärsidéer “skapade” av en pandemi

Sök, shopping och sociala trender kan visa entreprenörer var nästa stora affärsidé ligger och lurar. Titta bara på dessa exempel på affärsidéer som pandemin “skapat”.

COVID-19 har helt förändrat vårt sätt att arbeta, men de mest störande och tumultartade tiderna kan också vara de perfekta ögonblicken för innovation. Framgångsrika företag som Airbnb, Slack och Square föddes alla som ett resultat av den ekonomiska lågkonjunkturen 2008 och den efterföljande ökningen av “gig-ekonomin”. Om du kan tyda förändringens vindar har du här några områden som kan förutspås bli betydligt mer intressanta både under och efter pandemin. Helt enkelt affärsidéer för framtiden

Förbättra hemma, men renovera själv

Foto av Ivan Samkov

Kombinationen av att tvingas stanna hemma och delvis förlora tillgången till tjänster som rörmokare och trädgårdsmästare har gjort att många personer startat egna projekt för att förbättra sina hem. Detta har haft en stor inverkan för byggmarknader och liknande leverantörer. Tittar man på Googles söktrender så kan man se att sökningar relaterade till hemrenovering skjutit i höjden senaste 12 månaderna;

  • nytt kök pris  +350%
  • tapetsera själv  +200%
  • renovera tvättstuga  +120%
  • slipa golv själv  +60%

Dessa shopping- och sök-trender tyder på att det kommer att finnas ett än mer ökat intresse för gör-det-själv och expertis inom hemförbättring. Många kommer att fortsätta arbeta hemifrån och kommer därför investera mer i att göra sitt hus till en personlig och professionell oas.

Hur kan du förvandla den tanken till en affärsidé?

Remote fitness – träna hemma med app eller video

Redan innan pandemin så var träning i en uppåtgående trend. Inte minst träningsappar började bli alltmer populära. Sen kom pandemin, gym började stänga och plötsligt var egenträning den enda möjligheten. Träningsapparna exploderade i popularitet!

Remote fitness är en mycket stor kategori som täcker allt från träningsutrustning för hemmet till streamade träningspass till appar som levererar personanpassade träningsplaner. Man kan gissa att gymmen kommer att tappa en hel del kunder nu när kunderna tvingats lära sig nya sätt att träna hemma. För kunden blir det enklare och mer tidseffektivt med ett pass hemma. Till många av hemmatränings-programmen behövs bara lite enkel eller rentav ingen utrustning alls. Man kan även gissa att begreppet “virtuell tränare” kan komma att explodera.

Vilka affärsidéer får det dig att fundera på?

Matkassar och levererad färdig mat

Foto av Norma Mortenson

Färdiga matkassar har kommit stort på senare år. Hemleverans av färdig mat har också ökat. Sen kom pandemin och boom!! Både färdiga matkassar och hemleverans av mat ökade explosionsartat. Som ett exempel har sökningar efter ICAs matkasse ökat med 250% under detta år. Vi började dessutom även planera matinköpen hemma vid datorn och kunde lite enkelt svänga förbi och hämta färdigplockade matkassar hos lokala matbutiken.

Restauranger tappade kunderna som kom dit och åt, men tack vare gig-tjänster som Foodora och Wolt har de fortfarande en hel del matkunder. I mitten av mars sköt sökningar efter Foodora genom taket och har sedan dess legat på en fortsatt hög nivå. Man kan undra hur långt bort den första restaurangen är som bara har avhämtning?

Tidigare statistik har visat att de i åldern 25 till 40 spenderar 55 minuter mindre per vecka på matlagning och disk än Generation X. Måltidsplanering är inte en prioritet för yngre konsumenter, och det är sannolikt att denna pandemi har förändrat den trenden.

Hur kan du förvandla den trenden till din nästa affärsidé? 

Tjänster för distansarbetare

De flesta experter är överens om att distansarbete är här för att stanna, men utvecklingen av tjänster som är speciellt utformade för distansarbetare släpar efter. Frilansare och kontraktsanställda har andra behov än traditionella, kontorsanställda. Nya former av försäkringar,redovisnings- och faktureringsprogram, cybersäkerhet för distansarbetare kommer alla att se en ökning av efterfrågan under det kommande decenniet.

Många är de företag, både stora och små, som kommer behöva lära sig att anpassa sina processer och system till detta nya sätt att arbeta. Hur ska företagen utforma fildelningssystem för sina distansarbetare som är både säkra och anpassade till verksamheten? Distansarbete kan verka som ett nischområde av expertis just nu, men det kommer snart att vara något som varje företag behöver lära sig. Du kan vara den som gör detta till en affärsidé – erbjuder tjänster riktade mot distansarbete.