5 apptips för att läsa engelska böcker och e-böcker på iPhone/iPad

Nu börjar den här bloggen få många artiklar! Allt från härlig nostalig kring husbilssemestrar till stor gläde vid köp av underkläder. Nu kommer några spännande apptips. Att läsa böcker på en smartphone har fullkomligen förändrat bokbranschen, det kan nog de flesta av oss hålla med om. Precis som tekniken sakta men säkert förändrar nästan alla aspekter av ens liv utesluts förstås inte denna sektorn. Följande är ett inlägg som är tänkt ska lista appar som låter dig läsa olika typer av bokformat samtidigt som de ger dig anpassnings- och personaliseringsalternativ för att skräddarsy gränssnittet efter din smak.

Själv föredrar jag mörkare lägen för att läsa böcker när mörkret börjat lägga sig och betydligt mer ljusa upplevelser under dagtid. Jag kanske är en vampyr innerst inne, vem vet? 🙂 Några av dessa appar har till och med ett särskilt bibliotek där du kan köpa böcker att läsa på ett och samma ställe.

Här är min lista över de bästa apparna för att läsa böcker och e-böcker på iPhone/iPad (iOS).

Varför tips på appar för att läsa internationella bästsäljare, och inte endast svenska?

Jag ville göra något annorlunda. Jag tycker uppriktigt sagt det publiceras allt för många bra böcker utomlands som inte får någon uppmärksamhet på andra sidan sundet (det vill säga här hemma, i Sverige). Jag kommer därför ta en något udda inriktning i det här inlägget och tipsa om vilka appar jag anser vara bäst för att läsa engelska böcker ifall det primärt än vad man gör på sin fritid. Några av de absolut bästa böckerna jag någonsin läst om bland annat personlig utveckling och träning hade skrivits på just engelska.

1. Amazon Kindle

Om du är är intresserad av de senaste internationella bästsäljarna är Amazon Kindle-appen bäst för dig. Appen är fulladdad med några av de mest konkurrenskraftiga e-bokspriserna på marknaden. Plattformen ståtar med ett brett urval av böcker som täcker traditionella publiceringsutgivare men även oberoende sådana.

Något många inte vet om Amazon Kindle är att det finns böcker som är helt gratis att ladda ner för att läsa. Ibland har Amazon reor där de släpper ett gäng böcker för ett extremt lågt pris, ibland inte mer än 10 kr styck.

Du kan justera olika läsinställningar för att passa din smak. Du kan ändra radavstånd, textstorlek, typsnitt och använda den inbyggda ordboken för att definiera ordförråd. Du kan också ändra pappersfärg, lägga till anteckningar, bokmärken och kopiera text.

Att köpa böcker är inte så enkelt. Du måste gå ut ur appen till en webbläsare för att köpa den bok du vill ha på ditt Amazon-konto. Jag hittade bland annat många fantastiska böcker om företagande, entreprenörskap och startups som kom att ta upp mycket av min tid månaderna som följde.

Jag anser, som placeringen på listan kanske antyder, att det här är den enskilt bästa appen för att läsa internationella bästsäljare på ens iOS-enhet, vare sig det är en iPhone eller iPad (oberoende av vilket år enheten skapades).

2. Sribd

Om du föredrar en obegränsad prenumerationstjänst för innehåll bör du prova tjänsten Scribd. Genom att betala en liten summa varje månad kan du få tillgång till alla tillgängliga böcker på plattformen. Scribd har kallats “Netflix för böcker” av människor i USA framför allt. Scribd skryter med en stor samling böcker, tidskrifter, ljudböcker, tidningar, alla som kommer att finnas tillgängliga för dig för en relativt låg månatlig prenumerationsavgift i mitt tycke.

Prenumerationsavgiften beror på vilken nivå du väljer. Gränssnittet för Scribd är väl utformat och organiserat med ett lätt utseende. Appen har också den grundläggande funktionaliteten i en fantastisk app för e-bokläsare. Appen låter dig markera text, kommentera och använda bokmärken för att hjälpa dig att läsa mer effektivt, något som blivit allt mer vanligt i takt med att även appar för att läsa e-böcker på mobiltelefoner utvecklas i en allt snabbare takt.

3. Apple Books

Denna eReader-app som ägs av Apple var tidigare känd som iBooks. Books-appen får en uppdatering då och då och detta händer med introduktionen av en ny version av iOS.

En fördel med appen är att den är 100% integrerad med iOS och iPadOS. Apple Books är en app som du kan köpa e-böcker och ljudböcker direkt i. En av uppdateringarna ledde till en så kallade ‘Läser nu-sektion’, automatiskt nattema och en bättre bibliotekshantering. ‘Läsa nu-startskärmen’ är fylld med rekommendationer från boken som du kan överväga att köpa.

Du hittar din önskelista under de böcker du har köpt. Om du behöver inspiration eller känner att det är dags att hitta nya böcker att läsa och därmed är på jakt efter boktips föreslår vi att du besöker 1MiljonBoktips.se. Det är en webbplats där du enkelt kan läsa mängder av bokrecensioner och boktips vilket är perfekt ifall du överväger vilken app som är bäst för din enhet.

Bokhandeln placeras i ett särskilt avsnitt. Hemsidan har en lista över trendböcker och toppböcker.

4. tiReader

tiReader är ett annat alternativ för e-bokläsare som kan användas på din iOS-enhet. Appen låter dig läsa dina DRM-fria e-böcker, ljudböcker och digitala serier. Appen kan läsa ett brett utbud av e-bokformat, såsom epubs, PDF-filer, cbrs och cbzs, samt foton, arkiv och mer.

Den har anpassningsalternativ som ger dig tillgång till anteckningsverktyg, bokmärken, dag- och nattlägen. tiReader är också optimerad för att lagra e-böcker i molnet samt OPDS-stöd för innehåll för offentliga bibliotek. Appen finns i en gratisversion och en betald version. Den fria versionen låter dig ha högst fem dokument i biblioteket samtidigt.

5. Hyphen

Om du letar efter en utmärkt e-bokläsare kan du ladda ned Hyphen (engelska ordet för bindestreck, ifall du inte visste!). Appen erbjuder många funktioner som hjälper dig läsa mer effektivt och skönare. Den anpassningsbara läsaren låter dig ändra teckensnitt, bakgrundsfärg och även textstorlek. Dessa anpassningsalternativ hjälper dig uppleva en betydligt mer personlig känsla för att läsa.

Observera att den här appen inte har ett eget digitalt bibliotek och att du bara kan lägga till böcker i biblioteket manuellt från en dator exempelvis, eller genom att ladda ned böckerna via den inbyggda webbläsaren i din iOS-enhet. Du kan också lägga till böcker från molnlagringstjänster, till exempel iCloud Drive, Dropbox, Google Drive och dylikt.

Sammanfattning

Det här var min lista över vad jag anser vara de bästa apparna för att läsa internationella bästsäljare på iOS-enheter likt iPhone och iPad. Håller du med mig i min betygsättning? Har du själv möjligen prövat någon av apparna jag tipsar om i listan ovan? Dela gärna med dig av din upplevelse i kommentarsfältet nedan. Den hjälper säkert andra läsare till att fatta rätt beslut!

Stort lycka till i din resa i böckernas underbara värld!