Skaffa drömträdgården!

Jag har länge drömt om att skaffa en drömträdgård eller kanske börja med ekologisk produktion. Här är lite tankar kring det och då utgår jag från det förstnämnda. Det är många bitar som måste falla på plats för att man ska få en trevlig trädgård. Vad ska man tänka på? Det är iallafall mina högst personliga reflektioner.

Vilken slags trädgård?

Det här är en fantastisk rosenträdgårdDet finns många olika slags trädgårdar. Man kan skaffa sig en kolonilott. Man kan också skaffa någon form av större fastighet. Det kan till exempel röra sig om ett fritidshus eller ett hus där man bor året om. Man kan köpa en sjötomt eller en tomt i ett mer urbaniserat område. Beroende på var du köper och hur naturen ser ut just där, så finns det olika förutsättningar för olika växter. Till exempel kan jordens kvalitet och läget variera. Sverige är också uppdelat i 8 olika zoner, där det finns olika förutsättningar för olika växter.

Man kan också sätta en personlig prägel på sin trädgård. Vissa vill inte ha växter eller träd alls. Idag vill många ha bara en stor gräsmatta, kanske eventuellt en häck om inte en mur eller ett staket. Man kanske inte har tid eller något större intresse för växter. Sedan finns det också speciella trädgårdar med vissa typer av växter. Så kallade stenträdgårdar, har mycket sten och kanske stenpartiväxter. Det finns en uppsjö andra varianter också. Några fler exempel är rosenträdgårdar, vattenträdgårdar och japanska trädgårdar. Hos ewasblomsterparadis.com kan man köpa växter av flera olika slag för olika trädgårdar. Ewa är särskilt rekommenderad eftersom att du hittar mycket spännande där som till exempel ovanligare perenner.

Jag har både lyckats hitta trädgårdsbloggar på nätet och fått inspiration från Paul:

Socioekonomiskt läge

Skulle jag skaffa mig min drömträdgård idag, så finns det många andra saker som spelar in också. Det socioekonomiska läget inte minst. Skaffar man sig en väldigt snobbig trädgård i Rinkeby, som mer skulle passa in i Schweiz, så kan man noga räkna med inbrott eller sabotage. Sedan handlar det många gånger att göra det realistiskt. Jag tänker att en drömträdgård skulle vara billigare om man köpte ett hus i Norrland. Men då kanske man istället får uppoffra närhet till tätbebyggelse och viktiga samhällsfunktioner. Är det inte mer värt att spara pengar till ett annat hus med ett annat läge då? För att inte tala om kylan som ger sämre förutsättningar till en hel del växter.

Idag bor jag en hyresrätt. Jag känner att jag vill köpa mitt eget hus. Drömmar är till för att uppfyllas sa alltid min farbror. Arne hette han, han är död nu. Han var väldigt snäll, väldigt ordentlig och väldigt framgångsrik. Jag tänkte alltid att jag ville bli som Arne. Som liten såg jag upp till honom och kände mig väldigt inspirerad. Det var nog hans karisma, värme och omtänksamhet som gjorde att han blev lite av en idol. Hans dåvarande fru, faster Alma var väldigt trädgårdsintresserad. Hon hade fantastiska pioner och vattenväxter. Hon satsade också på den senaste tekniken. De sista året hon levde hade den bästa tänkbara robotgräsklipparen, häftigt designade fågelbon i träden och fantastiska statyer.

Alma och Arne är som sagt döda nu, men jag minns dem med värme. Det ger mig ett driv i mitt arbete. Jag känner att jag för första gången i mitt liv verkligen vill någonstans. Jag vill ha en skälig standard, ta tag i min ekonomi och skaffa mig min alldeles egna drömträdgård!